086. LEKKAS, E., PAPANIKOLAOU, D., LOZIOS, S., VASILOPOULOU, S. & SAKELLARIOU, D (1997)

LEKKAS, E., PAPANIKOLAOU, D., LOZIOS, S., VASILOPOULOU, S. & SAKELLARIOU, D (1997). - Earthquake emergency planning based on G.I.S. The example of Lindos town (Rhodes, Greece). 29th General Assembly of the International Association of Seismology and Physics of the Earth's Interior (IASPEI 1997), Abstract, p. 306, Thessaloniki

 

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου απαιτεί ένα πλήθος πολυθεματικών δεδομένων που συνδυάζονται γρήγορα, με ακρίβεια και αποτελεσματικά. Τα Γ.Σ.Π. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία δεδομένων μιας πολυθεματικής έρευνας, παρέχοντας έτσι τα μέσα για ένα αποτελεσματικό σύστημα λήψης αποφάσεων. Με στόχο να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες ενός Γ.Σ.Π. σχεδιάστηκε ένας χάρτης επιχειρησιακού σχεδιασμού και οργάνωσης εκτάκτων αναγκών που στοχεύει στη μείωση της επικινδυνότητας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις πρωτογενείς όσο και τις δευτερογενείς επιπτώσεις από ένα γεγονός.

Στην πόλη της Λίνδου οι ειδικές συνθήκες και οι παράγοντες που υφίστανται είναι καθοριστικοί για την επιτυχία οποιουδήποτε προγράμματος αντισεισμικού σχεδιασμού και πρέπει να συνδυαστούν με τις υφιστάμενες κοινωνικές, κ.ά. συνθήκες. Ετσι, ο αριθμός και η κατανομή των επιπτώσεων καθορίζονται από τους ακόλουθους παράγοντες: (i) τα ενεργά ρήγματα που διατρέχουν την περιοχή, (ii) τη γεωλογική δομή και τις μορφολογικές συνθήκες, (iii) τον πολύμορφο πολεοδομικό ιστό και (iv) τις εποχιακές μεταβολές των κοινωνικών συνθηκών.

Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός μοντέλου σε Η/Υ υπολογισμού της σεισμικής επικινδυνότητας που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύστημα λήψης αποφάσεων και για την εκπόνηση σχεδίων εκτάκτων αναγκών. Με τη βοήθεια των προσομοιώσεων των σεναρίων εκτάκτων αναγκών μπορεί να επιτευχθεί η ετοιμότητα και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις μιας καταστροφής.