Ε. Λέκκας στην ΕΡΤ: 112, κακοκαιρία 'Εύα', γεωδυναμικοί κίνδυνοι, σεισμικότητα Κορινθιακού

Τον Καθηγητή και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα φιλοξένησε η εκπομπή 'από τις 6' της ΕΡΤ στις 6 Νοεμβρίου 2022, με την κακοκαιρία 'Εύα' να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ελληνικό χώρο. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στην ορθή χρήση του 112, στην σύμπλεξη υδρομετεωρολογικών και γεωδυναμικών κινδύνων με αφορμή και το τραγικό συμβάν της Αγίας Φωτιάς, αλλά και για τη σεισμική εξέλιξη στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εκπόνησης γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών.

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο: https://youtu.be/lrEXgCflBQs

Στο κόκκινο 10 περιοχές για κατολισθήσεις

Με αφορμή την κατολίσθηση στην Αγία Φωτιά, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλάει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στην Κατερίνα Ροββά.

"Ο ελληνικός χώρος οφείλει την ύπαρξή του σε μία σειρά καταστροφικών φαινομένων. Οι όμορφες παραλίες, τα ακρωτήρια, οι πεδιάδες, τα βουνά, όλα όσα τον κατατάσσουν σε έναν από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, δημιουργήθηκαν μέσα από σεισμούς, και ηφαίστεια, με έντονες διαβρώσεις του εδάφους και ανυψώσεις των ακτογραμμών, φαινόμενα, τα οποία εξελίσσονταν εκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται.  Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που πάμε να εκμεταλλευτούμε αυτόν το φυσικό πλούτο ασκώντας τεράστιες πιέσεις σε μερικά από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας." επισημαίνει ο Καθηγητής.

Ευθύμης Λέκκας και Παναγιώτης Νάστος στην Καθημερινή: "Γιατί πλημμυρίζουμε με την πρώτη μπόρα"

Οι Καθηγητές του Τμήματος Ευθύμης Λέκκας και Παναγιώτης Νάστος απαντούν στην Τάνια Γεωργιοπούλου και στη Καθημερινή στο ερώτημα: γιατί πλημμυρίζουμε με την πρώτη μπόρα.

Το ρεπορτάζ διαθέσιμο στο https://www.kathimerini.gr/society/562011910/giati-plimmyrizoyme-me-tin-proti-mpora/

 

Με το Καϊκι στον Αλμυρό ή στο Χαράκι της Ρόδου

Στη στήλη "Το Καλοκαίρι Εκείνο" του φύλλου της 16ης Ιουλίου 2022 της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο" φιλοξενενήθηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, με αφηγήσεις από τα δικά του "ιδιαίτερα" καλοκαίρια.

Στην εκπομπή του Κώστα Μαρδά "Προσωπικά Δεδομένα"

Η εκπομπή του Κώστα Μαρδά "Προσωπικά Δεδομένα" φιλοξένησε στις 8 Φεβρουαρίου τον Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα. Ο Καθηγητής μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, τη φοιτητική του ζωή, τις εκατοντάδες επιστημονικές αποστολές σε καταστροφικά γεγονότα στην Ελλάδα και στον Κόσμο, για την πλημμύρα της Μάνδρας, την πυρκαγιά στο Μάτι και την πρόσφατη χιονοκαταιγίδα "Ελπίδα" σε μία εκ βαθέων συζήτηση εφ' όλης της ύλης.