Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, 19.02.2023

Εκτενή συνέντευξη παραχώρησε ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου.

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία

Αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 7.8 που έπληξε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρυαρίου Τουρκία και Συρία, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού και το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναχώρησε ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνοδεύει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Ε. Λέκκας στην ΕΡΤ: 112, κακοκαιρία 'Εύα', γεωδυναμικοί κίνδυνοι, σεισμικότητα Κορινθιακού

Τον Καθηγητή και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα φιλοξένησε η εκπομπή 'από τις 6' της ΕΡΤ στις 6 Νοεμβρίου 2022, με την κακοκαιρία 'Εύα' να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ελληνικό χώρο. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στην ορθή χρήση του 112, στην σύμπλεξη υδρομετεωρολογικών και γεωδυναμικών κινδύνων με αφορμή και το τραγικό συμβάν της Αγίας Φωτιάς, αλλά και για τη σεισμική εξέλιξη στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εκπόνησης γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών.

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο: https://youtu.be/lrEXgCflBQs

Στο κόκκινο 10 περιοχές για κατολισθήσεις

Με αφορμή την κατολίσθηση στην Αγία Φωτιά, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλάει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στην Κατερίνα Ροββά.

"Ο ελληνικός χώρος οφείλει την ύπαρξή του σε μία σειρά καταστροφικών φαινομένων. Οι όμορφες παραλίες, τα ακρωτήρια, οι πεδιάδες, τα βουνά, όλα όσα τον κατατάσσουν σε έναν από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, δημιουργήθηκαν μέσα από σεισμούς, και ηφαίστεια, με έντονες διαβρώσεις του εδάφους και ανυψώσεις των ακτογραμμών, φαινόμενα, τα οποία εξελίσσονταν εκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται.  Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που πάμε να εκμεταλλευτούμε αυτόν το φυσικό πλούτο ασκώντας τεράστιες πιέσεις σε μερικά από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας." επισημαίνει ο Καθηγητής.

Ευθύμης Λέκκας και Παναγιώτης Νάστος στην Καθημερινή: "Γιατί πλημμυρίζουμε με την πρώτη μπόρα"

Οι Καθηγητές του Τμήματος Ευθύμης Λέκκας και Παναγιώτης Νάστος απαντούν στην Τάνια Γεωργιοπούλου και στη Καθημερινή στο ερώτημα: γιατί πλημμυρίζουμε με την πρώτη μπόρα.

Το ρεπορτάζ διαθέσιμο στο https://www.kathimerini.gr/society/562011910/giati-plimmyrizoyme-me-tin-proti-mpora/