Λα Πάλμα: Η μαρτυρία του Ευθύμη Λέκκα

Μέσα στο βεληνεκές των εκρήξεων του ηφαιστείου Cumbre Vieja βρέθηκαν ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, ο Καθηγητής Ηφαιστειολογίας Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και η Μαρία Μανουσάκη, Γεωλόγος MSc, στέλεχος του ΟΑΣΠ, που συμμετείχαν στην επιστημονική αποστολή στη νήσο La Palma.

Πολιτική Προστασία & Διαχείριση Ηφαιστειακού Κινδύνου στον Ελληνικό Χώρο

Με αφορμή την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη νήσο La Palma της Ισπανίας, και ενόψει αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του Μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας γράφει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για τη διαχείριση του ηφαιστειακού κινδύνου στην Ελλάδα. Ακολουθεί το κείμενο του άρθρου:

10 Προτάσεις για την Πολιτική Προστασία

Πρόσφατα η χώρα μας έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο Θεσμικό Πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία με γενικό τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων» (Νόμος 4662/2020), η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Θα μου επιτρέψετε, κυρίως λόγω της 30χρονης ενασχόλησης μου στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, της εκπαιδευτικής εμπειρίας και κυρίως της εμπλοκής μου σε πάνω από 60 αποστολές διαχείρισης καταστροφών ανά τον κόσμο, να διατυπώσω δέκα προτάσεις για τη βελτιστοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας.

CNN Greece - Πρόσωπα 2020: Ευθύμης Λέκκας

Αφιέρωμα σε πρόσωπα που ξεχώρισαν για το έργο τους, την προσφορά και τις αξίες τους υπό τον τίτλο "Πρόσωπα 2020" ετοίμασε το CNN Greece.

Η σειρά "Πρόσωπα 2020" φιλοξένησε τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμη Λέκκα σε μία εκ βαθέων συνέντευξη για το 2020. Ο καθηγητής μιλά για τη χρονιά που σηματοδότησε την επίδραση της κλιματικής κρίσης σε επίπεδο καταστροφών παγκόσμια, αλλά και που του επιφύλασσε μία προσωπική "δοκιμασία".

Η Βασική Εξίσωση της Κρίσης

Οι κίνδυνοι καταστροφών και κρίσεων αυξάνουν εκθετικά σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τα φυσικά φαινόμενα εξελίσσονται σε φυσικές καταστροφές, συμπλέκονται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες, προκαλούν τεχνολογικά ατυχήματα, υποβαθμίζουν το περιβάλλον, οδηγούν σε βιολογικές μεταλλάξεις και τέλος καταλήγουν σε γεωπολιτικές κρίσεις. Οι επιπτώσεις είναι ήδη τεράστιες σε κάθε επίπεδο, κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό.
 
Οι βασικές έννοιες που υφίστανται στη θεωρία διαχείρισης κινδύνων, καταστροφών και κρίσεων είναι απλές, αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχουν μεγάλο αριθμό μεταβλητών:

Επικοινωνια

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

05 & 06.03.2020 - 3ο Επιστημονικό Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα