

Η πόλη της Ρόδου χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα λόγω της γεωτεκτονικής της θέσης, με αποτέλεσμα να κρίνεται επιβεβλημένη η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστροφικών σεισμών. Στα πλαίσια αυτά έγινε γεωλογική, νεοτεκτονική και γεωτεχνική έρευνα στο χώρο του δήμου από την οποία προέκυψαν στοιχεία που είναι απολύτως απαραίτητα για την κατάρτιση ενός σχεδίου.
Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι εμφανίζονται σχηματισμοί του Πλειο-Πλειστόκαινου και του Ολόκαινου, οι οποίοι παρουσιάζουν μια πολύπλοκη επιφανειακή ανάπτυξη ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από τελείως διαφορετικά γεωτεχνικά μεγέθη. Πρόσθετα, οι σχηματισμοί τέμνονται από 7 μεγάλα ενεργά ρήγματα που δημιουργούν μορφολογικές ανωμαλίες, ιδιαιτερότητες και ασυνέχειες ενώ καλύπτονται στο μεγαλύτερο τμήμα από τη δόμηση.
Επίσης, εντοπίζονται συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και τα οποία αντιστοιχούν σε ρευστοποιήσεις εδαφών, σε κατολισθήσεις - καταπτώσεις και σε μεταβολές ακτογραμμών.
Τα ανωτέρω μαζί με ένα πλήθος άλλων στοιχείων, όπως πολεοδομικά, πληθυσμιακά, χωροταξικά, σεισμολογικά κ.ά. είναι δυνατό να οδηγήσουν στην κατάρτιση σχεδίων τα οποία θα μειώσουν τη σεισμική επικινδυνότητα.