078. LEKKAS, E., SAKELLARIOU, D. & LOZIOS, S. (1997)

LEKKAS, E., SAKELLARIOU, D. & LOZIOS, S. (1997). - Observations on the action of geologically-induced hazards in the ancient town of Rhodes (Greece). 4th International Symposium on the Conservation of Monuments in the Mediterranean, Vol. 1, 239-246, Rhodes

 

Από τους ιστορικούς χρόνους ως σήμερα, η πόλη της Ρόδου αποτέλεσε κατ' επανάληψη σημαντικό υπερτοπικό κέντρο δραστηριοτήτων στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου και τη Μικρά Ασία. Παράλληλα όμως, η πόλη της Ρόδου και γενικότερα η νήσος Ρόδος υπόκειται σε γεωδυναμικές διεργασίες που προκαλούν σημαντικά προβλήματα. Μετά από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα έχουν λάβει χώρα:

* Μεταβολές ακτογραμμών στην ανατολική παράκτια ζώνη με καθοδική κίνηση τουλάχιστον 1 μέτρου που αχρήστευσε λατομεία και πιθανώς αστικοποιημένη περιοχή, η οποία σήμερα βρίσκεται κάτω από το βυθό της θάλασσας.
* Ενας αριθμός σημαντικών σεισμικών κινήσεων όπως το 227 π.Χ., το 197 π.Χ., το 183 π.Χ., το 344, 477, 516, 1481, οι οποίες κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά την πόλη ενώ η πρώτη από αυτές κατέστρεψε και το περίφημο τεράστιο άγαλμα του Κολοσσού του Ηλίου. Διαπιστώθηκε ότι για την αντιμετώπιση των σεισμικών κινήσεων η θεμελίωση των κτισμάτων γινόταν κυρίως σε βραχώδη σχηματισμό, έτσι ώστε οι εντάσεις να είναι μικρότερες.
* Δράση ενεργών ρηγμάτων, τα οποία έχουν προκαλέσει παραμόρφωση σε παλαιά τείχη τόσο ερπυστικού όσο και θραυσιμογενούς τύπου. Η δράση των ρηγμάτων αυτών πιθανώς να προξένησε και την κατάρρευση του αγάλματος του Κολοσσού κατά το σεισμό του 227 π.Χ.
* Βλάβες και καταστροφές από κατολισθητικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο που συνέδεε την πόλη της Ρόδου με τα άλλα κέντρα της νήσου.

Οι ανωτέρω καταστροφές είχαν είτε άμεσες είτε έμμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της πόλης της Ρόδου και στην περαιτέρω εξελικτική της διαδικασία. Πάντως παρά το γεγονός ότι οι φυσικές καταστροφές και κυρίως οι σεισμοί είχαν σημαντικότατες επιπτώσεις, εντούτοις η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Ρόδου την αναδείκνυε και πάλι ως πρωτεύον κέντρο ανθρώπινων δραστηριοτήτων.