

Αρχικά γίνεται μια αναφορά στο σεισμό της 13ης Μαϊου 1995 που έπληξε την περιοχή των Γρεβενών και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε οικιστικές μονάδες των νομών Γρεβενών και Κοζάνης. Σε αυτές παρατηρήθηκε εκλεκτική κατανομή των ζημιών ανά γεωγραφική θέση ενώ πρόσθετα προκλήθηκαν συνοδά γεωδυναμικά φαινομένά στην πλειόσειστη περιοχή.
Με στόχο να διερευνηθούν οι νεοτεκτονικές συνθήκες της περιοχής και η νεοτεκτονική της εξέλιξη, μελετώνται σταδιακά οι μορφολογικές συνθήκες και η λιθοστρωματογραφική διάρθρωση της περιοχής η οποία περιλαμβάνει σχηματισμούς του Ολοκαίνικου, του Πλειο-Πλειστοκαίνου, σχηματισμούς της Μεσοελληνικής αύλακας και σχηματισμούς του Αλπικού υποβάθρου.
Από νεοτεκτονική άποψη διαπιστώνεται η καθοριστική σημασία της παρουσίας του ρήγματος των Σερβίων με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ κατά μήκος τη προέκτασης του οποίου προς τα ΝΔ παρατηρούνται αυξημένες καταστροφές, σεισμικές διαρρήξεις και κατολισθήσεις.
Τέλος, συζητούνται ορισμένα γεωλογικά προβλήματα τα οποία τίθενται και τα οποία πρέπει να διερευνηθούν στην πλειόσειστο περιοχή. Υπογραμμίζεται ότι η σεισμική δραστηριότητα στο χώρο αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά αποτελεί μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται σε μακρά χρονικά διαστήματα και εξακολουθεί να υφίσταται στο Τεταρτογενές.