064. LEKKAS, E. (1996)

LEKKAS, E. (1996). - Land uses - Land planning at Milos island (Aegean Sea, Greece). 30th International Geological Congress, Abstract, Vol. 1, p. 58, Beijing

 

Η Μήλος εντάσσεται στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται από πολύπλοκη λιθοστρωματογραφική διάρθρωση και νεοτεκτονική παραμόρφωση με κύρια στοιχεία:

* Την παρουσία αλλεπάλληλων εκχύσεων λαβών, λοιπών ηφαιστειακών πετρωμάτων και ιζηματογενών σχηματισμών ηλικίας Ανωτέρου Μειοκαίνου - Ολοκαίνου.
* Την παρουσία νεοτεκτονικής, ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας η οποία συνεχίζεται και μέσα στο Ολόκαινο.

Χαρακτηρίζεται από πολλά ιστορικά μνημεία, περιοχές φυσικού κάλλους, έντονη μεταλλευτική εκμετάλλευση, τουριστική ανάπτυξη και σπάνια οικοσυστήματα. Προκειμένου να διαφυλαχτεί η φυσική και ιστορική κληρονομιά αφενός και αφετέρου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη, έγινε μια προσπάθεια χωροταξικού σχεδιασμού και καθορισμού χρήσεων γης με εφαρμογή σε σύστημα G.I.S. Η τελική πρόταση για υλοποίηση περιελάμβανε καθορισμό - οριοθέτηση γεωγραφικών ζωνών που είναι οι ακόλουθες:

* Αστικές ζώνες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τοπογραφική σταθερότητα, μειωμένη σεισμική επικινδυνότητα, μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης γεωδυναμικών φαινομένων, κ.ά.
* Αγροτικές ζώνες, οι οποίες κυρίως χαρακτηρίζονται από την τοπογραφική ομαλότητα, την παρουσία εδαφικού μανδύα, την απουσία τοξικών γεωλογικών οριζόντων, κ.ά.
* Τουριστικές ζώνες με κύρια χαρακτηριστικά την ιδιαιτερότητα των τοπίων, την παρουσία φυσικών και ιστορικών μνημείων και τη διαμόρφωση της ακτογραμμής.
* Μεταλλευτικές - Βιομηχανικές ζώνες με κύρια χαρακτηριστικά την παρουσία περιοχών με μεταλλευτικό ενδιαφέρον ή την παρουσία υψηλής γεωθερμικής βαθμίδας.
* Φυσικές - Δασικές ζώνες με παρουσία ιδιαίτερων ειδών πανίδας και χλωρίδας

Η διάκριση ζωνών χρήσης γης στη νήσο Μήλο και η θεσμοθέτησή τους θα έχει σαν κύριο αποτέλεσμα την ορθολογική ανάπτυξη μέσα από τη διαφύλαξη των στοιχείων που συνιστούν το γεω-περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.