032. LEKKAS, E. (1992)

LEKKAS, E. (1992). - Mass movements hazard map of Magnesia region (Central Greece). 29th International Geological Congress, Abstract, Vol. 3, p. 950, Kyoto

 

Λεπτομερής μελέτη των κατολισθήσεων που έγιναν στο νομό Μαγνησίας έδειξε ότι οι υπεύθυνοι παράγοντες για τη δημιουργία τους ήταν: (i) oι γεωλογικές συνθήκες και ειδικότερα η παρουσία εδαφικών υλικών πάνω στους μεταμορφωμένους σχηματισμούς, (ii) η δράση του επιφανειακού νερού και ιδιαίτερα η διάβρωση κατά μήκος των χειμάρρων, (iii) η δράση του υπόγειου νερού, (iv) τα πρανή μεγάλης κλίσης και οι μορφολογικές ασυνέχειες και (v) οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η δράση των ανωτέρω παραγόντων σε κάθε επί μέρους περιοχή έχει διαφορετική σημασία τόσο στην αρχή όσο και στην εξέλιξη των φαινομένων και είναι δυνατό να χαρτογραφηθούν σε θεματικούς χάρτες κλίμακας 1:100.000. Τα στοιχεία των χαρτών επεξεργάστηκαν σε Η/Υ και συνθέθηκε ένας χάρτης επικινδυνότητας κλίμακας 1:100.000. Στον χάρτη αυτό είναι δυνατό να διακριθούν 4 τμήματα διαφορετικής επικινδυνότητας και συγκεκριμένα: (i) ένα τμήμα υψηλής επικινδυνότητας, όπως π.χ. η περιοχή του βόρειου Πηλίου, (ii) ένα τμήμα μέσης επικινδυνότητας, όπως π.χ. η ευρύτερη περιοχή του Νεοχωρίου, (iii) ένα τμήμα χαμηλής επικινδυνότητας, όπως π.χ. η περιοχή του νοτίου Πηλίου και (iv) ένα τμήμα ασφαλές, όπως το Τησαίο όρος.

Διαπιστώνεται ότι ο χάρτης αυτός είναι απαραίτητος για τον πολεοδομικό - χωροταξικό σχεδιασμό καθώς και για σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας τεχνικών έργων.