

Περιγράφεται η τεκτονική της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας (ΒΒΔ Ελλάδα) και ειδικότερα της ζώνης διαδοχικών εφιππεύσεων και πτυχώσεων της Ηπείρου, με μεθόδους τηλεπισκόπησης. Η έκταση κατά μήκος της ζώνης εκφράζεται με την ύπαρξη τριών ασύμμετρων τάφρων, με μήκος 8-10km. Ρήγματα διεύθυνσης ΒΑ-ΝΔ διατέμνουν την προαναφερθείσα ζώνη παραμορφώνοντας τους άξονες πτύχωσης κύριων αντικλίνων και συγκλίνων. Τα κυριότερα ρήγματα της περιοχής μελέτης είναι εκείνα της Κόνιτσας με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και των Δολιανών διεύθυνσης Α-Δ και ελέγχουν την γεωμορφολογία της περιοχής.
Η περιοχή παρουσιάζει σχετικά χαμηλή σεισμικότητα. Το τελευταίο καταστροφικό γεγονός ήταν ο σεισμός της 2.8.1996 με Mw=5.3 στην Κόνιτσα, με μηχανισμό γένεσης να υποδεικνύει κανονική κίνηση κατά μήκος ρηξιγενούς επιπέδου με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.
Πρόσθετα επεξεργάστηκαν εικόνες Landsat 7 ETM+ που καλύπτουν όλη την περιοχή. Η γεωμετρική τους διόρθωση έγινε με τη χρήση τοπογραφικών χαρτών 1: 50.000. Την παραπάνω διαδικασία ακολούθησε η χωρική βελτιστοποίηση των εικόνων μέσω της χρησιμοποίησης high pass φίλτρων.
Οι τεκτονικές γραμμώσεις που προέκυψαν από την επεξεργασία της δορυφορικής εικόνας είναι γενικότερης διεύθυνσης ΒΑ-ΝΔ και συμβάλλουν στην αναγνώριση της συνεχείας του ίχνους του ρήγματος. Στην περίπτωση του ρήγματος των Δολιανών αναγνωρίζονται αρκετά μικρότερα σε μήκος ρήγματα παράλληλα. Οι ανωμαλίες σε συγκεκριμένα σημεία του υδρογραφικού δικτύου συνεκτιμήθηκαν καθώς εκφράζουν τη δραστηριότητα, ως ένα βαθμό, των ενεργών ρηγμάτων.