

. - Οι επιπτώσεις του σεισμού 9.0R της 26ης Δεκεμβρίου 2004 (Ινδικός Ωκεανός) και των επακόλουθων θαλάσσιων κυμάτων βαρύτητας στις κατασκευές και στα έργα υποδομής. 15ο Συνέδριο Σκυροδέματος, Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος ΤΕΕ - Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, Τόμος Γ, 71-82, Αλεξανδρούπολη
Στις 26 Δεκεμβρίου 2004 εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους Μ=9,0 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο του Ινδικού Ωκεανού, όπου και ακολούθησε πλήθος μετασεισμών. Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία το σύνολο των θυμάτων υπερέβη τους 230.000 νεκρούς. Η δημιουργία θραύσεων στον πυθμένα καθώς και πιθανές υποθαλάσσιες κατολισθήσεις που ακολούθησαν τις σεισμικές δονήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση Παλιρροϊκών Κυμάτων Βαρύτητας, το ύψος των οποίων προσέγγισε την μέγιστη τιμή των 25 μέτρων. Γειτονικά της επικεντρικής περιοχής οι ταχύτητες των κυμάτων ξεπέρασαν τα 600 χλμ/ώρα, ενώ κοντά στην ακτογραμμή της Ταϊλάνδης υπολογίστηκε σε 200-250 χλμ/ώρα.
Πολλές παράκτιες περιοχές σε διάφορες χώρες επλήγησαν από τα παλιρροϊκά κύματα βαρύτητας, μεταξύ των οποίων η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Σομαλία, η Μπούρμα, η Μαλαισία, η Μαλβίδες και η Τανζανία.
Εξαίρεση αποτελεί μόνο η Βόρεια Σουμάτρα στην οποία οι καταστροφές οφείλονται και στην ίδια τη σεισμική δόνηση αλλά και στα προκληθέντα Παλιρροϊκά Κύματα Βαρύτητας, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν δομικές καταρρεύσεις οφειλόμενες σε έλλειψη αντισεισμικού σχεδιασμού των κτιρίων. Εκτός από την Βόρεια Σουμάτρα στις υπόλοιπες περιοχές οι καταστροφές αναπτύχθηκαν γραμμικά κατά μήκος των ακτογραμμών και σε ένα πλάτος της τάξης των 400-500 μέτρων προς την ενδοχώρα (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Ινδία, Σρι Λάνκα).
Τα παλιρροϊκά κύματα βαρύτητας προκάλεσαν διαφόρων ειδών καταστροφές σε κτίρια και κατασκευές, όπως: (i) καταρρεύσεις κτιρίων κυρίως ξυλοκατασκευές καθώς και μονώροφων και διώροφων κτιρίων χωρίς φέροντα οπλισμό κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, (ii) καταστροφές σε τοιχοποιία κτιρίων με φέροντα οπλισμό, (iii) σε μερικές περιπτώσεις οι καταστροφές του οπλισμένους σκυροδέματος των κτιρίων δεν ήταν άμεσα συνυφασμένος με τα παλιρροϊκά κύματα βαρύτητας αλλά οφειλόταν σε προσκρούσεις βαρέων αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τα παλιρροϊκά κύματα, (iv) καταστροφές σε τοίχους αντιστήριξης και (v) καταστροφές σε γέφυρες, δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές.
Τέλος πραγματοποιήθηκε ανάλυση των εκάστοτε παραμέτρων πρόκλησης ή ενίσχυσης των καταστροφών στους διάφορους τύπους κατασκευών.