153. LOZIOS, S., LEKKAS, E. & DANAMOS, G. (2002)

LOZIOS, S., LEKKAS, E. & DANAMOS, G. (2002). - The recent seismic activity in Gujarat region (Western India). Risk Analysis, Ed. C.A. Brebbia, Wit Press, Vol. 5, 597-606

 

Ο σεισμός που εκδηλώθηκε την 26η Ιανουαρίου 2001 μεγέθους Μw=7.7 στο Gujarat της Δυτικής Ινδίας βρίσκεται 200-400 km από το ενεργό όριο μεταξύ της Ινδικής ηπειρωτικής πλάκας και της Ασιατικής κατά μήκος των συνόρων Ινδίας - Πακιστάν και της ζώνης των Ιμαλαΐων. Κοντά στην επικεντρική περιοχή παρατηρήθηκε μια ζώνη μήκους 30-40 km και πλάτους 15-20 km από συνσεισμικές επιφανειακές διαρρήξεις διεύθυνσης Α-Δ, η οποία φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με παλαιότερα ανάστροφα ρήγματα και εφιππεύσεις που δραστηριοποιήθηκαν τμηματικά κατά τον σεισμό αυτό.

Εκτός από την ανάστροφη κατακόρυφη μετατόπιση, παρατηρήθηκε και μια σημαντική δεξιόστροφη συνιστώσα κατά μήκος των επιφανειακών διαρρήξεων διεύθυνσης Α-Δ. Οι ανοικτές διαρρήξεις διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ που παρατηρήθηκαν κατά μήκος της ζώνης είναι αποτέλεσμα της δεξιόστροφης οριζόντιας μετατόπισης του επαναδραστηριοποιημένου ρήγματος και της ανάπτυξης τοπικού εφελκυστικού πεδίου τάσεων στα κορυφαία των αντικλίνων των συνσεισμικών πτυχών από ενδοστρωματική ολίσθηση.

Ενας μεγάλος αριθμός των εδαφικών διαρρήξεων είναι άμεσα συνδεδεμένος με φαινόμενα όπως εκτίναξη άμμου, ρευστοποιήσεις και πλευρική έκταση. Πρόσθετα, προκλήθηκαν πολλές αστοχίες σε πρανή όπως καταπτώσεις, αναπηδήσεις και κύλισμα βράχων. Όλα τα είδη των κατασκευών (κτίρια, γέφυρες, λιμάνια, βιομηχανικές και παραγωγικές μονάδες) και των δικτύων (νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, επικοινωνιών, μεταφορών) υπέστησαν σοβαρές ζημιές εντός της επικεντρικής περιοχής, ενώ εκτός αυτής οι αστοχίες στις κατασκευές και οι ζημιές εξαρτήθηκαν από την επικεντρική απόσταση και τα συνοδά φαινόμενα.