Ο σεισμός μεγέθους Mw 6.9 που εκδηλώθηκε την 30η Οκτωβρίου 2020 βόρεια της Σάμου προκάλεσε δεκάδες ανθρώπινες απώλειες και είχε σημαντικές επιπτώσεις σε υποδομές και κατασκευές, καθώς και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Μετά το σεισμό, οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή το μηχανισμό διαχείρισης κρίσης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη κινητοποίηση από τότε που ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο "Εγκέλαδος" για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.
Η έκθεση είναι ειδική έκδοση του "NEWSLETTER OF ENVIRONMENTAL, DISASTER, AND CRISIS MANAGEMENT STRATEGIES" και παρουσιάζει εισαγωγικά το σύστημα Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα και το Σχέδιο "Εγκέλαδος" και επικεντρώνεται στις δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά την έκτακτη ανάγκη, που διαμορφώθηκε από την εκδήλωση του σεισμού και των γεωδυναμικών θαλάσσιων κυμάτων (tsunami).
Διαπιστώνεται ο υψηλού επιπέδου δομημένος σχεδιασμός της πολιτικής διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων στην Ελλάδα.
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και είναι διαθέσιμη εδώ.