4ο HDRR Forum

Με 80 συμμετοχές σε ομιλίες και πάνελ ιδιαίτερου και επίκαιρου ενδιαφέροντος, έκλεισε η αυλαία του 4ου Επιστημονικού Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα (Hellenic Risk Reduction Forum) στις 18 και 19 Μαρτίου. Το θέμα του φετινού Forum ήταν η συμβολή των Ερευνητικών Φορέων της Χώρας στη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και συνδιοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων", το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και το Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το διαδικτυακό Forum διεξήχθη με τη χορηγία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω ανοιχτών πλατφορμών streaming, παρακολουθούμενο από εκατοντάδες επιστήμονες, παράγοντες επιχειρησιακούς και επιτελικούς και απλούς πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ακροατηρίου που είχε την ευκαιρία να σχολιάσει και να θέσει ερωτήματα προσέλκυσαν τα 3 πάνελ του Forum με θεματολογία: "Διεθνής Διακυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και διαχείριση της πανδημίας", "H Αυτοδιοίκηση στη Διαχείριση Καταστροφών" και "AμEA και Διαχείριση COVID-19", το οποίο και υποστηρίχθηκε με διερμηνεία νοηματικής.

Χαιρετισμό στο Forum απεύθυναν οι: Νικόλαος Βούλγαρης, Αντιπρύτανης Έρευνας και δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ, Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χαρά Καφαντάρη, Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Σπυρίδων Μάμαλης, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος., Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αναστασία Γκίκα, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & Ειδικής Αγωγής.

Στο ιδιαίτερα φορτισμένο κλείσιμο των εργασιών, ο οικοδεσπότης του Forum καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, υποδέχτηκε τον Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (CoR) και το Γρηγόρη Λέτσιο, Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου καταθέτοντας εκ βαθέων σκέψεις και εμπειρίες.

Οι παρουσιάσεις και τα video των ομιλιών και των panels του Forum πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του