"Κλιματική Αλλαγή & Πολιτική Προστασία – Προκλήσεις & Προτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση": Συνέδριο ΚΕΔΕ & Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Σε διαδικρυακό Συνέδριο που διεξήχθη τη Δευτέρα 22 Μαρτίου με συνδριοργάνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και θέμα "Κλιματική Αλλαγή & Πολιτική Προστασία – Προκλήσεις & Προτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση" συμμετείχε ο καθηγητής και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμης Λέκκας.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι έχουμε ολοένα αυξανόμενη εκδήλωση καταστροφών και κρίσεων ενώ αυξάνεται παγκόσμια και η ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτών των κρίσεων, οι οποίες λαμβάνουν μία εκθετική μορφή σε κάθε επίπεδο. Μόνο το τελευταίο διάστημα, είπε, έχουν σημειωθεί πάνω από 1000 περιπτώσεις καταστροφών και κρίσεων παγκόσμια (σεισμοί, τσουνάμι, τυφώνες καύσωνες, δασικές πυρκαγιές κ.λπ.).

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι εξαιτίας αυτών  των κρίσεων και καταστροφών αναμένεται 144 εκ. άνθρωποι να μεταναστεύσουν την προσεχή δεκαετία.

Αναφερόμενος στην τελευταία ελληνική εμπειρία σημείωσε ότι στη χώρα μας οι κρίσεις από φυσικά φαινόμενα συνδυάστηκαν με την κρίση της πανδημίας, όπως στην περίπτωση του σεισμού στο Καναλάκι της Πρέβεζας, τις πλημμύρες στην Εύβοια, την Καρδίτσα, την Κεφαλονιά και τελευταία τον σεισμό του Τυρνάβου, όπου χρειάστηκαν ανάλογα συνδυαστικά σχέδια αντιμετώπισης. Μάλιστα σημείωσε ότι ήδη ο ΟΑΣΠ, έχει διαμορφώσει νέα αντισεισμικά σχέδια αντιμετώπισης στο πεδίο συνδυαστικά με την πανδημία.

Ειδικά για τον σεισμό στον Τύρναβο ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε ως περίπτωση πετυχημένης διαχείρισης κρίσης, η οποία βασίστηκε σε προηγούμενες δράσεις ενημέρωσης, ενώ συνδυάστηκε και με παράλληλα μέτρα περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού με τη δρομολόγησης της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού. Εν κατακλείδι ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές λαμβάνοντας τα εξής υπόψη:

  1. Την πολυπλοκότητα – συνθετότητα των κινδύνων και κρίσεων καταστροφών.
  2. Την εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων
  3. Τις καταστροφές κατά τη διάρκεια εξελισσόμενων  καταστροφών και  κρίσεων
  4. Τις καταστροφές και κρίσεις σε ειδικές γεωγραφικές περιοχές
  5. Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις καταστροφές
  6. Τη συσχέτιση των καταστροφών και των γεωπολιτικών κρίσεων.

Έγινε εκτενής αναφορά στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιο Λέκκα, για την δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων. Ο μηχανισμός αυτός, στελεχωμένος από ειδικούς επιστήμονες,  θα  σπεύδει επί τόπου σε κάθε σημείο της πατρίδας μας που έχει πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή για να συνδράμει τους Δήμους, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα κι αποτελεσματικά κάθε δυσκολία που θα προκύπτει.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Norbert Barthle, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εσωτερικών Δόμησης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Stephan Mayer, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας- Γεν. Γραμματέας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Ιωάννης Γιώργος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Γερμανίας, Dr Klaus Ritgen, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας και Καταστροφών, Werner Hackbarth, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και υπεύθυνος του RescEU, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης και ο Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου.

Βασικό συμπέρασμα του Συνεδρίου το γεγονός ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος Πολιτικής Προστασίας, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την υιοθέτηση «πράσινων» πολιτικών σε όλα τα πεδία πολιτικής και η αλλαγή συμπεριφοράς από πλευράς πολιτών, είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας.

Πηγή: https://kedke.gr/dimitris-papastergiou-proedros-kentrikis-enosis-dimon-elladas-i-klimatiki-allagi-apaitei-amesi-drasi/