Ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Στην Ακαδημία Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα Ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ). Η εκδήλωση εντάσσεται  στο πλαίσιο υλοποίησης της πρώτης φάσης δημόσιας διαβούλευσης για την κατάρτιση του περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και είναι με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόµου και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ΥΠΕΝ Κ. Αραβώσης, οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε την αναγκαιότητα της αλλαγής του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου και εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών υγείας, αλλά και προώθησης και προάσπισης πολιτικών και καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών που βασίζονται στις αρχές υδρολογικής και οικολογικής διαχείρισης και στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων.

Το περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή της περιφέρειας Αττικής παρουσίασε η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Περιφέρειας Αττικής Α. Παρασκευοπούλου. Ο  Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥ∆ΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης παρουσίασε τις Προοπτικές Χρηματοδότησης Δράσεων για την κλιματική αλλαγή στο τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ.(οπτικό υλικό με τους άξονες χρηματοδότησης των έργων εδώ). Ο Προϊστάμενος Τρήματος Κλιματικής Αλλαγής της  διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ Κ. Ψύχας παρουσίασε τις πολιτικές του υπουργείου για το ζήτημα της προσαρμογής στην  κλιματική αλλαγή. Το μέρος της ημερίδας ολοκληρώθηκε με ομιλία του κ Χ.  Ζερεφού,  Ακαδημαϊκού, Επόπτη του κέντρου Ερεύνης  Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Η παγκόσμια απειλή της Κλιματικής Αλλαγής». 

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Ακαδημαϊκός του ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χ. Θεοδωρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέας Δ. Νάνου, οι Δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος και Χαϊδαρίου Β. Τηνιακός, οι εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Γ. Βλάχος, Σ. Μελάς, Ν. Παπαγεωργίου, Ν. Παπαδάκης, Χ. Αλεξανδράτος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος από το Συνδυασμό Δύναμη Ζωής Χ. Καραμάνος, εκπρόσωποι Δήμων, φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.