243. ΛΕΚΚΑΣ (2013)

ΛΕΚΚΑΣ, Ε. (2013). - Ο ρόλος της Διαπολιτισμικότητας στη διαχείριση Φυσικών Καταστροφών. Διεθνές Συνέδριο "Κρίσεις & Καταστροφές - Ψυχοκοινωνικές Επιπτώσεις", Abs, Αθήνα.

 

Στα τρία στάδια της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών δηλαδή το προκαταστροφικό, το συνκαταστροφικό και το μετακαταστροφικό στάδιο οι υφιστάμενες κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές συνθήκες κάθε περιοχής ή χώρας παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αντίληψη, στην εκτίμηση, στην πρόληψη, στην ετοιμότητα, στην έκτακτη ανάγκη, στην διάσωση, στην ιατρική βοήθεια, στην ψυχολογική συνδρομή, στην ανάκαμψη, στην επανακατοίκηση και γενικά στην επαναφορά στην προ της καταστροφής κατάσταση.
Οι διαπιστώσεις αυτές βασίζονται στα δεδομένα που προέκυψαν από μεγάλα καταστροφικά φαινόμενα που έπληξαν τις δυο τελευταίες δεκαετίες περιοχές του πλανήτη και ειδικότερα, την Ινδία, το Πακιστάν, την Αλγερία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αϊτή, την Κίνα, τις Η.Π.Α., τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδονησία και την Ιαπωνία.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα από κάθε μια μεγάλη καταστροφή όχι μόνο τεκμηριώνουν την αλληλεπίδραση και την αλληλοσυσχέτιση των προηγούμενων αλλά επιπρόσθετα αποδεικνύεται τελικά ότι οι συνολικές επιπτώσεις επηρεάζονται καταλυτικά.