Σεισμός στην Ανδραβίδα (6.5R) - 8 Ιουνίου 2008

Στις 8 Ιουνίου 2008 και ώρα 12:25:28.0 UTC, εκδηλώθηκε σεισμός ML=6,5R και D≈15km με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας (Δυτική Ελλάδα, ΒΔ Πελοπόννησος), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (ΝΟΑ).Υπήρξαν 2 θύματα, 214 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Περισσότερα από 15 χωριά και πόλεις έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ 3 από αυτά εκκενώθηκαν λόγω του κινδύνου εκδήλωσης κατολισθητικών φαινομένων σε ενδεχόμενο μετασεισμό. Έως τώρα έχουν καταγραφεί 150 καταρρεύσεις και 500 περίπου κατοικίες κρίθηκαν μη κατοικήσιμες και 350 επισκευάσιμες στην ευρύτερη περιοχή.

Οι μηχανισμοί γένεσης του σεισμού (HARV, INGV, USGS, ETHZ, AUTH, NOA) δείχνουν ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέχρι τώρα κατανομή των μετασεισμών παρουσιάζει την ίδια διεύθυνση.

Στην περιοχή της Κάτω Αχαγιάς προσδιορίστηκαν σεισμικές διαρρήξεις με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεξιόστροφη κίνηση, που προκάλεσαν παραμορφώσεις και θραύση των σιδηροδρομικών γραμμών, θραύση σε στοιχεία από μπετόν, διαρρήξεις στο έδαφος και θραύση των δικτύων ύδρευσης. Η οριζόντια μετατόπιση των εκατέρωθεν τεμαχών υπολογίστηκε σε 20cm περίπου και το μήκος των διαρρήξεων είναι μεγαλύτερο από 300m. Παράλληλα, στην σεισμόπληκτη περιοχή εντοπίστηκαν και συζυγείς σεισμικές εφελκυστικές διαρρήξεις με μέση διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ.

Με βάση τα προαναφερθέντα, παρατηρείται μια απόλυτη γεωμετρική, δυναμική, κινηματική και χωρική ταύτιση των δεδομένων υπαίθρου και των ενόργανων καταγραφών και επομένως, οι διαρρήξεις ΒΑ-ΝΔ διεύθυνσης πρέπει να αποτελούν την επιφανειακή έκφραση της ρηξιγενούς ζώνης οριζόντιας ολίσθησης που έδωσε τον σεισμό, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε επιφανειακή εκδήλωση.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά μήκος της επιφάνειας διάρρηξης εκδηλώθηκαν ασυνήθιστα υψηλές βλάβες σε κτίρια και υποδομές αλλά και σε ολόκληρες οικιστικές μονάδες που γειτνίαζαν.

 

Ερευνητική ομάδα: Ε. Λέκκας, Ι. Φουντούλης, Γ. Δανάμος, Ε. Σκούρτσος, Λ. Γουλιώτης, Σ. Μαυρούλης, Ε. Κωστάκη

 

Δημοσιεύσεις - Τύπος 

greece-mission

 

Φωτογραφικό Υλικό