Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων για την Αττική

Τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων ανακοίνωσε η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου μετά τη σημερινή συνάντησή της με τους Καθηγητές του ΕΚΠΑ Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα.

Πρότυπο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων για όλη την Αττική προωθεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής μετά από τη συνάντηση εργασίας με θέμα την ανάγκη ενός νέου και συμβατού με τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με τον ρόλο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα", τόνισε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "παίρνουμε τη σκυτάλη από τον Πρωθυπουργό που ανακοίνωσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων".

Οι δύο επιστήμονες τόνισαν την επιτακτική ανάγκη άμεσης υλοποίησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε ότι, "είναι υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε πράξη, έτσι ώστε να επαναφέρουμε τις πληγείσες περιοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην προ της καταστροφής κατάσταση". Ο ίδιος επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία του περιβάλλοντος της Αττικής, που "πρέπει να προσεχθεί στη βάση των νέων δεδομένων που υπάρχουν από την Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων" ενόψει της αποτελεσματικής υλοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, των σχετικών προτάσεων, "πριν έλθουν τα πλημμυρικά φαινόμενα".

Από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος "της πρόληψης και προσαρμογής και του μέλλοντος μέσα στην εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή ακραίων καταστάσεων", υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και το σωστό συντονισμό". Ο ίδιος αναφέρθηκε στην "αλλαγή που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα: ας μην ξεχνάμε ότι ο καύσωνας ο φετινός στη δυτική Ευρώπη είναι ο τρίτος καύσωνας σε 10 χρόνια".