Έκρηξη του ηφαιστείου Campi Flegrei πιθανώς συντομότερα από το αναμενόμενο

Το ηφαίστειο Campi Flegrei στη νότια Ιταλία μπορεί να δώσει έκρηξη συντομότερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με νέα έρευνα από το University College of London (UCL) και το Παρατηρητήριο του Βεζούβιου στη Νάπολη.

Το ηφαίστειο παρουσιάζει δραστηριότητα εδώ και 67 χρόνια, με διετείς περιόδους αδράνειας κατά τις δεκαετίες του '50, '70 και '80, προκαλώντας μικρές τοπικές σεισμικές δονήσεις και εδαφική ανύψωση. Παρόμοια δραστηριότητα έλαβε χώρα πριν από 500 χρόνια, η οποία διήρκησε έναν αιώνα για να εκδηλωθεί τελικά η έκρηξη του 1538.

Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, χρησιμοποίησαν ένα νέο μοντέλο που αναπτύχθηκε από το UCL για να διερευνήσουν αν το Campi Flegrei παρουσιάζει τα ίδια πρόδρομα φαινόμενα έκρηξης.

Διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα από τη δεκαετία του '50 λειτούργησε σωρευτικά, συγκεντρώνοντας ενέργεια στο φλοιό αυξάνοντας την πιθανότητα για έκρηξη του ηφαιστείου. Μέχρι πρότινος επικρατούσε γενικά η αντίληψη ότι η απαιτούμενη ενέργεια για θραύση του φλοιού εκτονωνόταν με κάθε περίοδο δραστηριότητας.

"Μελετώντας τη θράυση και την κίνηση του εδάφους στην Campi Flegrei, πιστεύουμε ότι μπορεί να πλησιάζει σε ένα κρίσιμο στάδιο όπου περαιτέρω αναταραχές θα αυξήσουν την πιθανότητα έκρηξης και είναι επιτακτική ανάγκη οι αρχές να είναι προετοιμασμένες γι 'αυτό", εξήγησε ο Dr. Christopher Kilburn, Διευθυντής του Κέντρου Κινδύνων στο UCL.

"Δεν γνωρίζουμε πότε ή αν αυτή η μακροχρόνια αναταραχή θα οδηγήσει σε έκρηξη, αλλά το Campi Flegrei ακολουθεί μια τάση που έχουμε δει όταν δοκιμάσαμε το μοντέλο μας σε άλλα ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένων των Rabaul στην Παπούα Νέα Γουινέα, El Hierro στην Των Καναρίων Νήσων και των λόφων Σουφριέρ στο Μονσεράτ της Καραϊβικής. Είμαστε κοντά στην πρόβλεψη έκρηξης στα ηφαίστεια που είναι αδρανή για γενεές χρησιμοποιώντας λεπτομερή φυσικά μοντέλα για να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται η πρόδρομη δραστηριότητα". 

"Η δραστηριότητα του 1970 και του 1983 προκάλεσαν την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ατόμων από το Pozzuoli", δήλωσε ο Dr. Stefano Carlino από το Παρατηρητήριο Βεζούβιου που συμμετείχε στη σύνταξη της μελέτης.

Το σύνολο του Campi Flegrei καλύπτει περισσότερα από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα έξω από τα δυτικά προάστια της Νάπολης. Είναι μια μεγάλη καλντέρα, που σημαίνει ότι εμφανίζεται ως μια γιγαντιαία κοιλότητα στην επιφάνεια και όχι σε ένα κωνικό βουνό. Μια έκρηξη σήμερα θα επηρεάσει τους 360.000 ανθρώπους που ζουν σε ολόκληρη την καλντέρα και τον πληθυσμό της Νάπολης, που αγγίζει το ένα εκατομμύριο.

"Οι περισσότερες ζημιές σε προηγούμενες κρίσεις προκλήθηκαν από σεισμική δόνηση στα κτίρια. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια εντονότερη τοπική σεισμικότητα κατά τη διάρκεια μιας άλλης εδαφικής ανύψωσης και ότι πρέπει να υιοθετήσουμε διαδικασίες προετοιμασίας για επερχόμενη έκτακτη ανάγκη, είτε αυτό οδηγεί είτε όχι σε έκρηξη", εξηγεί ο καθηγητής Giuseppe De Natale, Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βεζούβιου, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας της Ιταλίας (INGV) για τη μελέτη σεισμών και ηφαιστείων, επίσης συγγραφέας της μελέτης. 

Πρωτότυπη μελέτη: Christopher R.J. Kilburn, Giuseppe De Natale & Stefano Carlino. Progressive approach to eruption at Campi Flegrei caldera in southern Italy. Nature Communications 8, Article number: 15312 (2017), doi:10.1038/ncomms15312

Πηγή: UCL