Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima

Υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου παραμένουν στο έδαφος κοντά στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi και τα ραδιονουκλεΐδια αυτά έχουν μεταναστεύσει τουλάχιστον 5 εκατοστά κάτω από το έδαφος σε αρκετές περιοχές από το πυρηνικό ατύχημα πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα ενός μεγάλου project δειγματοληψίας που παρουσιάστηκε στην κοινή συνεδρίαση της JpGU-AGU στο Chiba της Ιαπωνίας.

Το 2016, μια ομάδα από 170 και πλέον ερευνητές από την Ιαπωνική Ένωση Γεωεπιστημών και την Ιαπωνική Εταιρεία Πυρηνικών και Ραδιοχημικών Επιστημών διενήργησε ένα μεγάλο project δειγματοληψίας εδάφους για να καθορίσει το καθεστώς μόλυνσης και τη διαδικασία μετάβασης του ραδιενεργού καισίου πέντε χρόνια μετά από μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο Fukushima Daiichi.

Η ομάδα συνέλεξε δείγματα εδάφους από 105 θέσεις έως 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi στη ζώνη όπου η κατάσταση θεωρείται δύσκολα αναστρέψιμη και όπου η είσοδος απαγορεύεται. Στόχος του project είναι να προσδιοριστούν οι χημικές και φυσικές μορφές ραδιονουκλιδίων στο έδαφος και η οριζόντια και κατακόρυφη κατανομή τους.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου εξακολουθούν να υπάρχουν στο έδαφος κοντά στο εργοστάσιο. Τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι πάνω από 90 τοις εκατό, κατά μέσο όρο, όσων βρέθηκαν αμέσως μετά το ατύχημα.

Το μεγαλύτερο μέρος του καισίου στο έδαφος βρέθηκε κοντά στην επιφάνεια, σε βάθος περίπου 2 εκατοστών, αμέσως μετά το ατύχημα του 2011. Πέντε χρόνια αργότερα, σε πολλά σημεία δειγματοληψίας, το ένα τρίτο έως το ήμισυ του καισίου μετανάστευσε βαθύτερα στο έδαφος. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το ραδιενεργό καίσιο μετακινείται περίπου 0,3 εκατοστά ετησίως, κατά μέσο όρο, βαθύτερα στο έδαφος και τα δείγματα εδάφους δείχνουν ότι έχει εισχωρήσει τουλάχιστον 5 εκατοστά στο έδαφος σε αρκετές περιοχές.

Η ομάδα σκοπεύει να αναλύσει τα δείγματα που λαμβάνονται σε μεγαλύτερα βάθη για να διαπιστώσει εάν το ραδιενεργό καίσιο έχει μεταναστεύσει ακόμη περισσότερο.

Η γνώση του πόση ραδιενεργή μόλυνση έχει παραμείνει στην επιφάνεια και πόσο βαθιά έχει διεισδύσει στο έδαφος βοηθά στην εκτίμηση του κινδύνου από μολυσματικές ουσιίες και στον προσδιορισμό της ποσότητας του εδάφους που πρέπει να αφαιρεθεί για απολύμανση. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι προσπάθειες απολύμανσης θα πρέπει να απομακρύνουν τουλάχιστον τα επιφανειακά 6 έως 8 εκατοστά του εδάφους.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν αδιάλυτα σωματίδια με πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην επιφάνεια του εδάφους. Συντρίμμια από την έκρηξη συντήχθησαν με ραδιενεργό καίσιο σχηματίζοντας μικρά σωματίδια γυαλιού διαμέτρου λίγων μικρών έως 100 μικρών που παραμένουν στο έδαφος. Η ομάδα προσπαθεί επί του παρόντος να καθορίσει πόσα από αυτά τα σωματίδια γυαλιού υπάρχουν σε περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. 'Φοβόμαστε ότι εάν αυτές οι υψηλά ραδιενεργές μπάλες παραμείνουν στην επιφάνεια, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για το περιβάλλον. Εάν η ραδιενέργεια εισέλθει βαθιά στο έδαφος, ο κίνδυνος για τους ανθρώπους στην περιοχή μειώνεται, αλλά φοβόμαστε ότι οι υψηλά ραδιενεργές αυτές μπάλες παραμένουν στην επιφάνεια', δήλωσε ο Kazuyki Kita, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ibaraki.

Πηγή: AGU.Blogosphere