Επείγουσα πρόσκληση στο ΕΚΠΑ για επιστημονική - τεχνική βοήθεια στη Χαλκίδα

Μετά από επείγουσα πρόσκληση του δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και κλιμάκιο ερευνητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφτηκαν τα προάστια της Χαλκίδας, που έχουν μετατραπεί σε λίμνη, το Σάββατο 9 Μαρτίου. Οι περιοχές έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι επιστήμονες έκαναν επιτόπια αυτοψία και αποτύπωσαν την περιοχή με τη βοήθεια μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Οι καταστροφές στα Χανιά καταδεικνύουν τις προκλήσεις του αύριο

Εξαιρετικά έντονη βροχόπτωση, τριπλασιασμός του όγκου της συσσωρευμένης μάζας φερτών, όλο το φάσμα των κατολισθητικών φαινομένων, συμπλοκή υδρομετεορωλογικών και γεωδυναμικών φαινομένων και συγκεντρωμένες καταστροφές σε πολύ περιορισμένο χώρο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της καταστροφής που προκάλεσε η "Ωκεανίδα" στην δυτική Κρήτη, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και Πρόεδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα στην πληγείσα περιοχή στις 2 και 3 Μαρτίου.

Σε υψηλά επίπεδα η αντισεισμική προστασία των σχολικών μονάδων της χώρας

"Αντιμετωπίζουμε το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων της χώρας και της προστασίας των μαθητών με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Διοργανώνουμε δράσεις ενημέρωσης και ασκήσεις ετοιμότητας σε όλη την επικράτεια με προτεραιότητα τις περιοχές με υψηλή σεισμικότητα. Βελτιώνουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για κάθε σχολείο ξεχωριστά. Διαπιστώνουμε τα υψηλά επίπεδα κατάρτισης των εκπαιδευτικών και ενημέρωσης των μαθητών. Κάνουμε πράξη τη διασύνδεση των ΑΕΙ με τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης και με την ελληνική κοινωνία"

To ΕΚΠΑ συντονίζει 78 Φορείς σε άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών στο Β. Αιγαίο

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το ΚΕΜΕΑ, την Κυπριακή Δημοκρατία και με την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων των 78 δημόσιων εμπλεκόμενων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων διεξήγαγε άσκηση επί χάρτου στα πλαίσια προγράμματος με την κωδική ονομασία "ΑΙΓΙΣ" [https://aegisproject.eu/aigis/] για την αντιμετώπιση καταστροφών στο Β. Αιγαίο την Παρασκευή 1η Μαρτίου. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την αξιολόγησή της και την παρουσίαση των συμπερασμάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή άσκησης στο πεδίο το Μάρτιο του 2020.

Ομιλία στο συνέδριο «Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα»

"Είναι πάγια απόφαση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να συνεχίσει την παροχή επιστημονικής, τεχνικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές του πλανήτη που πλήττονται από καταστροφές και κρίσεις", τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία στο διεπιστημονικό συνέδριο "Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα" ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. Το Συνέδριο διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ.